środa, 13 grudnia 2017

FIT muffinki z cukinii

zdrowe słodycze

Lubicie muffinki? Ja uwielbiam i odkąd zasmakowały mi muffinki z czerwonej fasoli nie boję się próbować innych przepisów na ciasta z dodatkiem warzyw. One są właściwie prawie nie wyczuwalne! Wiele razy nie mówiąc gościom, z czego są muffinki, nawet nie wyczuli, że jest w nich jakiekolwiek warzywo. Więc bez obaw, że będziecie jeść pieczone warzywa w formie muffinki - nic bardziej mylnego! To są po prostu zdrowe wersje tradycyjnych babeczek.


Muffinki z cukinii

  • 2 szklanki startej na grubych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • pół szklanki mąki (kokosowej, ryżowej lub jaglanej)
  • 4 łyżki kakao
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżki cukru kokosowego (można dodać miodu, ksylitolu itp.)

Jajka ubijamy ze słodzidłem i bananami. Mąkę, kakao i sodę mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do mokrych składników cały czas ubijając. Na koniec dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Wkladamy do muffinek, pamiętając, że muffinki urosną, dlatego nie wypełniamy kokpilek po same brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.

Krem

  • opakowanie serka ricotta
  • dwie łyżki miodu

Ser ricotta mieszamy razem z miodem. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy go na wystydzone babeczki. Posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy ulubionymi owocami. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.


muffinki z cukinii

babeczki



SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pomorzanka na Kujawach , Blogger