Lubicie muffinki? Ja uwielbiam i odkąd zasmakowały mi muffinki z czerwonej fasoli nie boję się próbować innych przepisów na ciasta z dodatkiem warzyw. One są właściwie prawie nie wyczuwalne! Wiele razy nie mówiąc gościom, z czego są muffinki, nawet nie wyczuli, że jest w nich jakiekolwiek warzywo. Więc bez obaw, że będziecie jeść pieczone warzywa w formie muffinki - nic bardziej mylnego! To są po prostu zdrowe wersje tradycyjnych babeczek.
Muffinki z cukinii
- 2 szklanki startej na grubych oczkach i odciśniętej z nadmiaru wody cukinii
- 4 jajka
- 2 banany
- pół szklanki mąki (kokosowej, ryżowej lub jaglanej)
- 4 łyżki kakao
- pół łyżeczki sody
- 4 łyżki cukru kokosowego (można dodać miodu, ksylitolu itp.)
Jajka ubijamy ze słodzidłem i bananami. Mąkę, kakao i sodę mieszamy w osobnej misce i stopniowo dodajemy do mokrych składników cały czas ubijając. Na koniec dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy. Wkladamy do muffinek, pamiętając, że muffinki urosną, dlatego nie wypełniamy kokpilek po same brzegi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut.
Krem
- opakowanie serka ricotta
- dwie łyżki miodu
Ser ricotta mieszamy razem z miodem. Krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i wyciskamy go na wystydzone babeczki. Posypujemy startą gorzką czekoladą i ozdabiamy ulubionymi owocami. Gotowe babeczki przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz