Co robię, gdy przychodzi chęć na coś słodkiego? Jem zdrowe fit słodycze, które sama przygotowuję. Podam Wam kilka prostych przepisów na słodkości, które przygotować możemy w kilka minut a zaspokoimy nasz wilczy głód na słodycze.
1. Rafaello
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu lub innego słodzidła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- dodatkowo: migdały do nadziewania, wiórki kokosowe do obtoczenia
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie kilka razy. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy aż wsiąknie cały płyn (ok. 20 min).* Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła. W razie potrzeby dolewamy wody. Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych, słodzidło i blendujemy na gładką masę. Dodajemy drugie pół szklanki wiórków i odstawiamy do ostygnięcia.
Najlepiej schłodzić w lodówce, wtedy lepiej się formuje kulki.
Dłonie zwilżamy wodą, formujemy kulki, do środka wkładamy migdał i obtoczamy w wiórkach. Przed zjedzrniem najlepiej jeszcze schłodzić w lodówce, jeśli wytrzymacie ;)
*Jeśli nie mam w domu mleka kokosowego to gotuję pół na pół z mleczkiem kokosowym. Najpierw na samej wodzie, później dodaję kilka łyżek mleczka i czekam aż kasza wsiąknie cały płyn.
2. Kulki mocy
- pół szklanki daktyli
- garść orzechów
- trzy łyżki płatków migdałowych
- Kostka ciemnej czekolady, min. 70%
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka pestek dyni
- dwie łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie, jeśli konsystencja zblendowanych składników jest zbyt stała)
Otręby mielimy wraz z płatkami migdałowymi. Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem na 10 min. Po tym czasie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzechy i czekoladę drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy dłonią, formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Chłodzimy w lodówce i gotowe.
3. Ciasteczka owsiane
- 2 banany
- szklanka płatków owsianych górskich
- garść orzechów
- dwie łyżki rodzynek
- łyżeczka cynamonu
Orzechy siekamy. W misce rozgniatamy banany, dodajemy płatki owsiane, orzechy, rodzynki i cynamon. Wszystko mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim łyżką ciasto i formujemy niewielkie, płaskie ciasteczka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15 min.
4. Ciasteczka jaglane
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- 10 sztuk suszonych daktyli bez pestek
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1–2 łyżki oleju kokosowego
- garść orzechów lub migdałów
Kaszę jaglaną gotujemy na wodzie, aż do całkowitego wchłonięcia płynów. Kasza musi mieć konsystencję stałą. Jeśli boimy się, że się przypali, można pod koniec gotowania zdjąć z gazu i trzymać pod przykryciem. Daktyle zalewamy wrzątkiem na ok. 10 minut. Kaszę blendujemy wraz z daktylami na gładką masę, dodajemy do niej wiórki kokosowe i część posiekanych orzechów/ migdałów. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z masy formujemy kulki a następnie spłaszczamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy orzechami lub migdałami. Pieczemy ok. 20 minut, do czasu zarumienienia się brzegów. Jemy dopiero, gdy ostygną, ponieważ po wyjęciu z piekarnika są jeszcze miękkie.
4. Batony owsiane bez pieczenia
- szklanka płatków owsianych
- garść posiekanych orzechów
- 1 banan
- dwie łyżki ziaren słonecznika
- dwie łyżki wiórków kokosowych
- łyżka masła orzechowego
- łyżka mleczka kokosowego
- 4 kostki czekolady gorzkiej
Mleko kokosowe, masło orzechowe i czekoladę rozpuszczalny w kąpieli wodnej. Banana rozgniatamy. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Wkładamy do foremki, ugniatamy i wkładamy na noc do lodówki. Rano kroimy na batoniki i gotowe.
Dajcie znać, które z tych przepisów wykorzystacie :)
Smacznego !Dajcie znać, które z tych przepisów wykorzystacie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz