niedziela, 12 lipca 2015

Mój dzienny jadłospis #2

To już drugi post z serii mojego dziennego jadłospisu. Zobaczcie co ląduje u mnie na talerzu, a może będzie to dla Was jakaś motywacją bądź inspiracją dla zdrowych posiłków.

Mój pierwszy opublikowany jadłospis znajdziecie tu.  Czas na kolejny.

Okres świeżych warzyw i owoców powinien trwać cały rok. Niestety tak nie jest, dlatego staram się wykorzystać ten czas na maxa. Na moim talerzu lądują codziennie świeże warzywa i owoce w różnej postaci. Kupuję je przeważnie na pobliskim straganie, gdzie mam pewność, że pochodzą z Polski i są świeże. 

1. Śniadanie

Jajko sadzone w papryce, dwie kromki chleba słonecznikowego z twarożkiem i kiełkami rzodkiewki, pomidory.

Kiełki rzodkiewki zawierają dużą ilość witaminy C, co wpływa pozytywnie na nasz układ odpornościowy. Zawierają też siarkę, dzięki której poprawia się stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Na śniadanie warto również wybrać jajko, ponieważ jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. W żółtku znajdziemy luteinę, która chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UVA i UVB. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z ilością zjadanych jajek, ponieważ żółtko zawiera cholesterol.

jajko sadzone w papryce, kiełki


2. II śniadanie

Koktajl z kefiru, banana i ananasa.

Kefir łagodzi problemy trawienne, redukuje objawy biegunki, zmniejsza produkcję gazów w jelicie. Poza tym stymuluje układ odpornościowy oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Banany są źródłem cukrów prostych, dzięki czemu dostarczamy naszemu organizmowi zastrzyk energii. Zawierają również magnez, który pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, funkcjonowanie naszego mózgu oraz mięśni. Zawarty w bananach potas pozwala zredukować nadciśnienie. 

Ananas to prawdziwa gratka dla osób odchudzających się. Zawarty w ananasach błonnik wspomaga procesy trawienne oraz usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Najcenniejszym składnikiem ananasów jest jednak bromelaina, która przyśpiesza przemianę materii, oczyszcza organizm oraz usuwa nadmiar płynów z organizmu.

smoothie, banan i ananas

3. Obiad

Faszerowana cukinia z pomidorami, papryką i kaszą gryczaną.

Na patelni podsmażyłam cebulę i ząbek czosnku, dodałam pomidory, paprykę i ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną. Wydrążyłam połowę cukinii, posoliłam i wypełniłam ją farszem. Całość zapiekałam w piekarniku przez ok. 20 minut. 

Cukinię warto jeść przede wszystkim dlatego, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Odkwasza organizm i przywraca naturalną równowagę kwasowo- zasadową w organizmie. Cukinia zawiera wiele witamin z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.

cukinia z kaszą gryczaną

4. Kolacja

Na kolację zrobiłam krem z kalafiora. na patelni podsmażyłam cebulę z czosnkiem. Ugotowanego kalafiora wrzuciłam razem z cebulą i czosnkiem do blendera. Wszystko zmiksowałam, przyprawiłam do smaku i gotowe. Prawda, że proste?



A co u Was ląduje na talerzu? Wykorzystujecie w  swojej diecie sezonowe owoce i warzywa?

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kiełki i pomidory w każdej postaci a Twój koktajl wygląda bardzo apetycznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pomorzanka na Kujawach , Blogger