Na moim funpage`u na Facebooku czy na Instagramie udostępniam co jakiś czas przepisy na śniadania, które sama jem. Przepisy te znikają w gąszczu innych postów i sama mam często problem, by je odnaleźć. Dlatego postanowiłam zebrać je w jedno miejsce, tak by łatwiej było je znaleźć.
Budyń jaglany
- 100 g kaszy jaglanej
- szklanka mleczka kokosowego
- 1 banan
- łyżka miodu
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- łyżka kakao
Kaszę gotujemy pół na pół z wodą i mleczkiem kokosowym. Do ciepłej kaszy dodajemy miód, banana, czekoladę i kakao. Blendujemy wszystko na gładką masę. By powstała jednolita konsystencja budyniu, masa musi być w miarę rzadka dlatego w razie potrzeby dodać mleczka kokosowego podczas blendowania.
Jaglanka bananowo- orzechowa
Przepis na ok. 2 porcje
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 banan
- łyżka masła orzechowego
- garść dowolnych orzechów
Kaszę gotujemy na wodzie. Dodajemy banana i masło orzechowe. Blendujemy. Dekorujemy ulubionymi owocami i orzechami.
Owsianka czekoladowa z owocami
- 6 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół szklanki mleka kokosowego
- 2 kostki gorzkiej czekolady, min. 70%
- 1 łyżka miodu
Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki kokosowe i gotujemy przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i miód i dekorujemy ulubionymi owocami.
Omlet z warzywami
Przepis na 2 omlety
- 4 jajka
- 1/4 cebuli
- pół awokado
- pół papryki
- 5 pomidorków koktajlowych
- garść roszponki
- kilka kostek sera feta
Na oliwie podsmażamy cebulę i paprykę. Jajka miksujemy mikserem, przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię, dodajemy ser feta i smażymy pod przykryciem aż do całkowitego ścięcia się jajek. Omlet przekładamy na talerz, dodajemy roszponkę, awokado i pomidorki koktajlowe.
Omlet owsiany na słodko
- 3 jajka
- pół szklanki płatków owsianych
- 1 banan
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Gdy mamy więcej czasu możemy białka jajek ubić na pianę i dodać na końcu do zmiksowanych składników. Wtedy omlet będzie bardziej puszysty. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy/ oleju kokosowego bez przykrycia przez ok. 2- 3 minuty na każdą stronę. Smarujemy masłem orzechowym i podajemy z ulubionymi owocami.
Pożywny koktajl
- 1 duży jogurt naturalny
- 2 daktyle
- łyżeczka kakao
- łyżeczka masła orzechowego
- 2 daktyle
- łyżeczka kakao
- łyżeczka masła orzechowego
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1 banan
- 1 gruszka
- 1 banan
- 1 gruszka
Płatki i daktyle zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
Mam nadzieję, że dzięki tym przepisom Wasze śniadania będą bardziej urozmaicone. Dajcie koniecznie znać, jeśli wypróbujecie którykolwiek przepis.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz