piątek, 29 lipca 2016

Przepisy na zdrowe dania do zabrania w trasę

Nasza wyprawa rowerowa "Dziewczyny na rowery" już za pasem, a przygotowania do wyjazdu trwają pełną parą. Postanowiłyśmy przygotować i zabrać ze sobą zdrowe posiłki. Poniżej znajdziecie przepisy na potrawy, które zabieramy ze sobą w trasę.


Wstałam dzisiaj skoro świt i ruszyłam z długą listą zakupów do Netto, by zakupić zdrowe produkty do przygotowania dań na wyjazd. Dlaczego wybrałam właśnie Netto? Bo właśnie tam znajdę bogatą ofertę ze zdrową żywnością, świeże owoce i warzywa. Jest to mój ulubiony supermarket.

Udało mi się kupić wszystko, co potrzebowałam. Poniżej znajdziecie przepisy na dania, które przygotowałam z zakupionych produktów. Dania te nadają się idealnie na wszelkiego rodzaju przejażdżki rowerowe, pikniki czy dłuższe podróże za kółkiem.

1. Hummus z warzywami


SKŁADNIKI

250 g ciecierzycy z puszki
pół szklanki wody
1 cytryna
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka pestek słonecznika
1 łyżeczka pestek dyni
ziarna sezamu
natka pietruszki
warzywa: marchew, ogórek, seler naciowy, pietruszka korzeń

Najpierw prażymy ziarna sezamu, następnie miksujemy je wraz z dwiema łyżkami oliwy. W ten sposób powstała pasta tahini. Opłukaną ciecierzycę miksujemy z wodą i pastą tahini i stopniowo dodajemy sok z cytryny. Miksujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencję kremu. Doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami według uznania. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika i dyni. Gotowy humus skrapiamy oliwą i posypujemy natką pietruszki. Warzywa kroimy w słupki i spożywamy zanurzając je w humusie. Prawda, że proste?


2.  Pasta guacamole


SKŁADNIKI

2  awokado
1 limonka
1 czerwona cebula
1 pomidor
1 papryczka chilli
kolendra

Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąż i zgniatamy widelcem. Dodajemy sok z limonki. Cebulę, pomidor i papryczkę chilli drobno kroimy i dodajemy do pasty. Posypujemy kolendrą i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z domową tortillą lub powstałą pastą smarujemy kanapki.




4. Ciasto bananowe


2 banany
szklanka mąki ryżowej
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
4 jajka
łyżka nasion słonecznika
garść mieszanki orzechów
lyżka żurawiny suszonej

Jajka ucieramy z cukrem (miodem), banany zgniatamy widelcem i łączymy z jajkami. Dodajemy mąkę i sodę. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Orzechy siekamy i dodajemy do ciasta wraz z żurawiną i nastionami słonecznika. Ciasto wlewamy na blachę typu keksówka (długość 27cm) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Wyjmujemy po 40 minutach.


5. Domowa granola

płatki owsiane
ziarna słonecznika
pestki dyni
wiórki kokosowe
żurawina suszona
dwie łyżki miodu
gorzka czekolada
łyżka oleju kokosowego


Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy wszystkie składniki oprócz czekolady, żurawiny i miodu. Prażymy składniki co jakiś czas mieszając. Dodajemy miód i mieszamy do połączenia się składników. Zdejmujemy z ognia i czekamy aż granola wystygnie. Dodajemy pokruszoną na drobne kawałki gorzką czekoladę i żurawinę. Zamykamy w szczelnym pojemniku.
Gotową granolę dodajemy do mleka, jogurtu lub podajemy z owocami. Szybka, zdrowa i energetyczna przekąska.






2 komentarze:

  1. Ale pyszności, będziemy miały sporo zdrowego jedzenia, extra !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne przepisy. muszę zapamiętać. Przy okazji dziękuję za odwiedziny :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Pomorzanka na Kujawach , Blogger